Potpisan protokol o postupanju pri objavi odluka po predmetima javnih nabavki [responsive-menu menu="glavni_meni"]

Jačanje javnih institucija
u Bosni i Hercegovini

Strategija Programa jačanja javnih institucija jest zatvoriti ogroman jaz koji postoji između ciljeva i standarda Strategije reforme javne uprave i njihove same provedbe.

Potpisan protokol o postupanju pri objavi odluka po predmetima javnih nabavki

28. 01. 2015.

The publishing which is defined by this Protocol contributes to the further improvement of transparency and consistency of all future decisions and verdicts

U skladu sa obavezama proisteklim iz Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine o objavljivanju odluka Ureda za razmatranje žalbi i Suda Bosne i Hercegovine na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, 26. 1. 2015. u Sarajevu je potpisan Protokol o postupanju pri objavi odluka Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine i presuda Suda BiH po predmetima javnih nabavki. Pored predstavnica dvije pomenute institucije sporazum je potpisala i Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine koja je zadužena za administraciju portala javnih nabavki. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Programa jačanja javnih institucija u BiH koji po nalogu njemačke vlade implementira GIZ te Projekta jačanja sistema javnih nabavki u BiH koji finansira EU.

Ovim su nakon dužeg vremena stvoreni svi preduslovi za jednostavnu dostupnost sadržaja odluka po žalbama vezanim za javne nabavke. Objavljivanje doprinosi daljem unaprjeđenju transparentnosti i konzistentnosti svih budućih odluka i presuda, a baza objavljenih dokumenata istovremeno predstavlja jednostavan i efikasan elektronski servis koji će pružiti značajan izvor prakse i informacija za sve ugovorne organe i ponuđače u sistemu javnih nabavki.

Definisanje procedura i izrada Protokola su zajednički urađeni uz podršku dva pomenuta projekta, a dalju tehničku podršku objavljivanju pružat će Program jačanja javnih institucija u BiH.

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter