Promovisan prvi IPA II pojmovnik u regionu

— Direkcija za evropske integracije je u utorak, 14. juna 2016. u Velikoj sali Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu promovirala IPA II pojmovnik, koji je pripremljen i objavljen uz podršku GIZ-a i to u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH.

Prisutnima se u ime Direkcije za evropske integracije obratila Zara Halilović, pomoćnica direktora u sektoru za koordinaciju pomoći, te naglasila da je proces programiranja finansijske pomoći nezamisliv bez alata poput pojmovnika i dodala da je njegova upotrebna vrijednost posebno bitna za predstavnike svih institucija u BiH. Reinhard Lüke, rukovodilac GIZ-ovog Programa jačanja javnih institucija u BiH i Melvin Asin, šef operacija u Delegaciji EU u BiH, pozdravili su pripremu i objavljivanje dokumenta ove vrste i naglasili da se zapravo radi o prvom IPA II pojmovniku u regiji, koji ima svrhu da dodatno pojasni obimno znanje neophodno pri planiranju i korištenju finansijske pomoći EU.

Pomoćnica direktora DEI-a za prevođenje Biljana Ivanović je dodala da se radi o pojmovniku koji na sistematičan i metodološki jednostavan način objašnjava sve pojmove relevantne za instrument predpristupne pomoći EU (IPA II) i koji sadrži oko 300 termina iz 11 referentnih IPA II dokumenata.

Stručnjak Zvonimir Savić koji je bio angažovan na pripremi ove publikacije je prenio iskustva kolega iz susjedne Hrvatske i napomenuo da se ne smije zaboraviti da je osnovna svrha pojmovnika da olakša rad svima onima koji se susreću sa projektima i da je u Hrvatskoj slična publikacija iz 2008. godine još uvijek na „stolovima“ uposlenika državne uprave te kao takva ima izuzetnu vrijednost u njihovim svakodnevnima aktivnostima.

Osim štampane verzije i elektronska verzija ove publikacije će biti dostupna na Internet stranici Direkcije kao doprinos u sticanju novih znanja o funkcionisanju instrumenta predpristupne pomoći IPA II.

Izvor/foto: Direkcija za evropske integracije