Globalni samit Partnerstva za otvorenu vlast

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Samitu OGP-a u Ottawi

U gradu Ottawi u Kanadi u periodu od 29.05 – 31.05.2019. godine održan je Globalni samit Partnerstva za otvorenu vlast (OGP) kojem su u ime Ureda koordinatora za reformu javne uprave prisustvovali Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave i viša stručna saradnica za odnose s javnošću u Uredu koordinatora Vedrana Faladžić.

Sаmit je okupio 79 zemalja članica i 20 lokalnih vlada OGP-a. Također Samitu su prisustvovali predstavnici regionalnih vlada, civilnog društva, multilateralnih organizacija, akademskih krugova i šire. Cilj samita je razmjena znanja i zajedničko stvaranje rješenja za otvorenije i transparentnije vlade širom svijeta.

Samit OGP-a ugostio je reformatore kako bi razmotrili načine kako iskoristiti otvorene vladine inicijative i alate za izgradnju jačih, odgovornijih i odgovornijih demokracija; usmjeravajući ambicioznu agendu oko ključnih tema uključivanja, sudjelovanja i uticaja otvorene vlade.

Vlada Kanade pozvala je vlasti i civilnog društvo da učešće na samitu iskoriste kao priliku za provedbu konkretnih aktivnosti koje se bave ključnim temama i žarišnim područjima sаmita: spol i uključivanje, građanski prostor i jačanje demokratskog upravljanja u digitalnom dobu.

Pored predstavnika Ureda koordinatora za reformu javne uprave, učešće na ovom događaju će uzeti predstavnici Ministarstva pravde BiH te predstavnik njemačkog GIZ-a.

Inače, njemački GIZ kroz Program jačanja javnih institucija u BiH podržava nastojanja vlasti u BIH da implementiraju Partnertsvo za otvorenu vlast i u našoj zemlji.

Kanadski premijer zvanično otvorio šesti Globalni samit OGP

Kanadski premijer Justin Trudeau je 29. maja 2019. i zvanično otvorio šesti Globalni samit Partnerstva za otvorenu vlast (OGP) koji se održavao od 29-31. maja u Ottawi.

Skoro stotinu zemalja poslalo je svoje predstavnike iz vlada i civilnog društva da raspravljaju o akcijama koje će doprinijeti većoj demokratizaciji društva na globalnom nivou. Predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan, državni koordinator za reformu javne uprave i Vedrana Faladžić, viša stručna saradnica za odnose s javnošću, zajedno sa kolegama iz Ministarstva pravde BiH, Goranom Kučerom i Nedžadom Salmanom, prisustvuju ovom događaju.

“Samit za BiH ima poseban značaj jer je juče na sastanku Upravnog odbora OGP konstatovano da je Savjet ministara BiH usvojio Akcioni plan za OGP čime je BiH vraćena u aktivne članice ove Inicijative. UO Inicijative je u decembru prošle godine BiH proglasio neaktivnom članicom jer od 2014, kada je postala punopravna članica, nije podnijela nijedan Akcioni plan”, izjavio je Dragan Ćuzulan, predsjedavajući Savjetodavnog vijeća za implementaciju OGP u BiH.

On je istakao konstataciju kanadskog premijera da Globalni samit dolazi u posebno kompleksnom trenutu kada više od polovine članica OGP, kako se to navodi u Globalnom izvještaju, ima probleme u vezi ostvarivanja građanskih prava.

“Sjajno je vidjeti ovoliki broj reformatora na jednom mjestu koji zajedno, kao predstavnici vlada i civilnog društva, rade na jačanju demokratije i vraćanju povjerenja građana, jer danas političke elite koje su se odvojile od običnog čovjeka imaju odgovornost za retrogradne procese koje su sve prisutniji u našim društvima. Zato je potrebna politika zasnovana na dokazima, a ne na populističkoj retorici,” rekao  je Ćuzulan.

Izvršni direktor OGP Sanjay Pradhan nada se da će Samit ponuditi rješenja o novim vladinim pristupima koji će doprinijeti demokratizaciji društva. On je ocijenio da je u porastu trend da vlade ograničavaju građanski prostor te da se mora zaustaviti trend širenja dezinformacija i kršenje prava na privatnost.

Učesnicima se obratila i kanadska ministrica inovacija Joyce Murray i, između ostalog, kazala da je otvorena vlada  u osnovi sredstvo za izgradnju povjerenja u institucije kroz otvoreni dijalog sa informisanom javnošću i sa uključivanjem građana.

Tokom samita učesnici i učesnice su dijelili ideje i rješenja u vezi s digitalizacijom društva, rodnom ravnopravnosti, otvorenim podacima i u vezi s drugim izazovima koji su bitni za OGP.

Završen Samit u Ottawi: povećati rodnu ravnopravnost kroz otvorene vlade je cilj OGP za 2019.

Kriza demokratije i povećanje autoritarnosti, napadi na novinare, sužavanje građanskih prava i sloboda, povećanje rodne ravnopravnosti kroz otvorene vlasti, samo su neka od pitanja kojima su se bavili predstavnici zemalja, članica Partnerstva za otvorenu vlast (OGP) na 6. Globalnom samitu OGP-a koji je održan u glavnom gradu Kanade Ottawi.

Kroz niz sesija u ova tri dana pokušalo se odgovoriti na pitanja kako Partnerstvo  za otvorenu vlast može pomoći zemljama da postanu još otvorenije i odgovornije prema njihovim građanima.

Konstatovano je da elitne grupe često donose odluke bez perspektive, iskustva i stručnosti žena te su one uklonjene od svakodnevnih izazova, a zbog čega politike posljedično trpe. Feministička inicijativa otvorene vlade ima za cilj korištenje istraživanja i djelovanja kako bi ohrabrila vlade i civilno društvo da podrže nove inicijative koje vode ka unapređenju polova u otvorenoj vladi.

Članice OGP-a izvršile su oko 4.000 reformi otvorene vlade (u više od 100 dvogodišnjih planova) ali manje od dva posto tih reformi, odnosno akcijskih mjera izričito su naglasile žene ili spol. Poruka članica OGP-а je jasna da „ako želimo vidjeti bolju, odgovorniju, transparentniju i odgovorniju vladu, moramo poduzeti promišljene korake kako bismo osigurali da su svi glasovi, i žena i LGBT populacije, uključeni u otvorenu vladu. Svi moramo djelovati – sada“.

Na ovogodišnjem Samitu predstavljena je i prva sveobuhvatna procjena stanja otvorene vlade. Ovaj izvještaj daje temeljit pregled napretka koji su ostvarile zemlje članice OGP-a u prvih osam godina partnerstva. Izvještaj se bavi pitanjima:  da li su obaveze vlada uticajne, jesu li one usmjerene na najhitnije izazove našeg društva, jesu li one rezultat zajedničkog, odgovornog načina upravljanja i, što je važnije, pomažu li u zaštiti demokracije između izbora.

U izvještaju je, između ostalog konstatovano, da istraživanja usmjerena na ekonomski učinak transparentnosti ukazuju na stalan napredak. Postoje dokazi da je poboljšana transparentnost u relevantnim politikama snažno povezana s boljim ekonomskim rezultatima. Također, konstatovano je da je otvorena vlada mnogo više od transparentnosti te da transparentno objavljene informacije moraju biti korisne i upotrebljive. Više od dvije trećine mjera kroz akcione planoe uključuju pitanje transparentnosti ali polovina njih ne opisuje način za postizanje veće odgovornosti vlada, kroz učešće građana, žalbene mehanizme i sl…

Naglašeno je da se sužava prostor za građanski aktivizam.  Ugrožena je i sloboda medija. OGP preporučuje svojim članicama da se ova pitanja mogu riješiti i kroz akcione planove zemalja.

Sažetak izvještaja na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje.

Učešće na ovom Samitu uzeli su predstavnici Ureda koordinatora za reformu javne uprave i predstavnici Ministarstva pravde BiH, koji su u Ottawi imali i bilateralne sastanke sa predstavnicima OGP-а.

U okviru Samita održan je i Upravni odbor OGP-а gdje je konstatovano da je Vijeće ministara BiH usvojilo prvi Akcioni plan za implementaciju Partnerstva za otvorenu vlast u BiH te da on definiše sedam mjera koje su kokreirane u saradnji sa civilnim društvom u BiH. Izvršni direktor OGP-а Sanjay Pradhan pohvalio je BiH za izradu prvog Akcionog plana.

Učešće predstavnika Ureda koordinatora za reformu javne uprave na ovogodišnjem Samitu u Ottawi podržao je njemački GIZ kroz Program jačanja javnih institucija.

Partnerstvo za otvorenu vlast, inicijativa koja je krenula od bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, a kojoj je BiH pristupila 2014. godine, danas broji 79 članica i 20 lokalnih lokalnih članova koji rade zajedno s hiljadama organizacija civilnog društva. Svake dvije godine, svaka članica podnosi akcioni plan koji je zajednički osmišljen s civilnim društvom, u kojem se navode konkretne obveze za jačanje transparentnosti, odgovornosti i učešća javnosti u vlasti.

Iz izvještaja OGP-a / Pojedine inovacije u otvorenoj vladi:

  • Srbija osigurava održivost sredstava za organizacije civilnog društva,
  • Irska je poduzela korake u svom akcijskom planu kako bi zaštitila zviždače,
  • Srbija je započela istrage ubistava novinara, što je inspirisalo obližnju Crnu Goru da preduzme slične
    akcije,
  • Organizacije civilnog društva koristile su zakone o slobodi informisanja kako bi dobile i ocijenile policijske protokole u sedam zemalja srednje i istočne Evrope,
  • Albanija je koristila otvorene ugovore za kompanije u vlasništvu žena.

Izvor (tekst i fotografije): Ured koordinatora za reformu javne uprave, www.parco.gov.ba